Lofoten ligger i Nordland fylke. Området er kjent for vakker og storslått natur. Lofoten består av en rekke øyer, men de fleste av dem er forbundet med hverandre. Lofotveggen er et kjent landemerke som er synlig på lang avstand. Mellom Lofotveggen og fastlandet ligger Vestfjorden. Området er et populært turistmål. På grunn av områdets unike natur, ønsker mange å få Lofoten inn på UNESCOs verdensarvliste. Området tiltrekker seg allerede mange turister, men en plass på verdensarvlisten vil både lokke flere turister, og samtidig gi mer oppmerksomhet rundt vern av området.

Hva er verdensarvlisten?

UNESCOs verdensarvliste er en liste over unike steder som FN mener er spesielt viktige å bevare. Noen av områdene er landskapsområder, andre er kulturelle og historiske steder. De kulturelle stedene sier noe om menneskenes utvikling og historie, mens naturområdene på listen er unike enten på grunn av det biologiske mangfoldet eller på grunn av geologien eller landskapet. Enkelte steder er rett og slett så spesielle at de bør bevares for framtidige generasjoner. Det er i hvert fall tanken bak verdensarvlisten.

Hvert enkelt land har selv ansvaret for å ta vare på sine verdensarvområder, og det er ofte også landene selv som nominerer steder til verdensarvlisten. Det er strenge krav for å komme inn på denne listen, og det har både fordeler og ulemper å få en verdensarvstatus. Fordelen er at området får stor oppmerksomhet, og at det kan komme flere turister. Ulempen er at verdensarvområdene får visse restriksjoner. Stedene skal bevares og vedlikeholdes, og selv om det ikke er umulig å drive med næringsvirksomhet der, så blir kravene til bruken av området mye strengere.

Det finnes både kulturelle verdensarvsteder og naturområder med verdensarvstatus. For Lofotens del er det naturen som er unik, og området ønsker derfor å bli et naturarvområde, på samme måte, som for eksempel Geirangerfjorden, Nærøyfjorden og Vegaøyan, eller et natur- og kulturvernområde. Det kan ta mange år å komme på verdensarvlisten, og området blir nøye gransket av eksperter. Det må også framlegges en forvaltningsplan for området, for å sikre at stedet blir bevart.

Hva lokker turistene til Lofoten?

Når turister besøker Lofoten, er det først og fremst naturen som lokker. Det er de ville fjellene som stuper ned i havet, den unike øyverdenen og fuglelivet. Mange kommer også for å fiske eller for å padle. De mange øyene har lune viker og vakre sandstrender, og dette er perfekt for den som liker å padle. Fjellene gir dessuten muligheter for den som vil dra på fottur. Utsikten fra fjelltoppene er helt unik.

Men turistene kommer også om vinteren. Da er det også naturen som lokker, og mange liker vilt vintervær, frådende hav og ikke minst klare netter med nordlys. Lofoten er rett og slett et reisemål som lokker folk hele året. Verdensarvstatus kan gjøre området enda mer populært, og dette vil selvsagt gi økte turistinntekter til området. Samtidig er det svært viktig å bevare området slik det er, og ikke åpne for altfor mange turister. Det er tross alt vill natur folk ønsker å se, ikke et hav av turister som står i kø for å komme opp på fjelltoppene.

Når får Lofoten verdensarvstatus?

Det er litt usikkert når Lofoten havner på verdensarvlisten, og om de i det hele tatt kommer inn på listen. Det finnes stemmer både for og imot, også i Lofoten, og det er en rekke kriterier som må oppfylles. Lofoten har søkt om å komme på UNESCOs blandede liste. Dette er områder som både har natur- og kulturverdier, og det er faktisk svært få områder som står på denne delen av verdensarvlisten. Lofoten kan by på vakker natur, interessant geologi, rikt fugleliv og en lang historie, blant annet med lofotfiske og tørrfiskproduksjon. Det finnes allerede planer for et eget verdenarvsenter i Moskenes, men ennå er ingenting avgjort. Lofoten kan også komme inn på UNESCOs biosfæreliste.

Et av kravene for å bli et verdensarvsted, er at området er en nasjonalpark. Dette kravet ble oppfylt da Lofotodden nasjonalpark ble åpnet 9.juni 2019. Vedtak om verdensarvstatus blir ikke tatt over natten, og Lofoten ble først foreslått som verdensarvsted allerede i 2002, så dette er en prosess som ennå kan ta lang tid.

Lofoten arbeider for å bli et bærekraftig reisemål, og dette er også viktig, enten de blir et verdensarvsted eller ikke. Målet er å redusere reiselivets negative påvirkning på naturen og den lokale kulturen, slik at Lofoten kan framstå like vakker og unik også i framtiden. Det er akkurat slik et verdensarvsted skal være. Det skal bevares for ettertiden og ikke ødelegges for kortsiktig vinning.

Reise til Lofoten

Det er veldig enkelt å komme seg til Lofoten. Du kan reise med tog, fly, buss, bil eller båt, eller en kombinasjon av disse. Det går daglig buss til Svolvær fra Bodø, Narvik og Harstad. Toget kan ta deg til Bodø. Alternativt kan du ta tog fra Stockholm til Kiruna og videre til Narvik, og dra derfra med buss til Lofoten. Du kan ta fly til Bodø, Harstad, Svolvær, Leknes eller Røst. Det er også helikopterforbindelse mellom Bodø og Værøy. Selvsagt kan du også kjøre til Lofoten med bil.

Velger du sjøveien, går det ekspressbåter fra Bodø til Svolvær og Værøy, og bilferger til Svolvær, Moskenes, Værøy og Røst, dersom du vil ha med deg egen bil eller leiebil. Hurtigruten har daglige anløp i Bodø, Stamsund og Svolvær. Kommer du med båt, kan du samtidig oppleve det majestetiske landskapet fra havet. Dette er virkelig verdt å oppleve.